Ekonomi

Durum 2008’den daha kötü, kıyamet henüz gelmedi

ABD piyasaları haftaya yeni bir bankacılık krizi faturasıyla başladı. Ülkenin en büyük 16. bankası Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank’ın iflas etmesi ve iflas etmemek için First Republic Bank’ın JPMorgan Chase tarafından satın alınmasının ardından gergin ortamda birbiri ardına açıklamalar yapılıyor.

Dijital ekonomi haber sitesi The Daily Hodl’a konuşan Avusturya asıllı ABD’li ekonomist Peter St Onge, 2008 küresel bankacılık krizini hatırlatarak ABD’yi uyardı.

“Mevcut bankacılık krizi 15 yıl önce yaşanan kargaşadan daha büyük ve bitecek gibi görünmüyor” diyen ünlü ekonomist, yatırımcılara şu mesajı verdi: “ABD Merkez Bankası (Fed) aksini söylese bile kendinizi hazırlayın. büyük çöküş için”:

“Fed Başkanı Jerome Powell’ın Amerika’ya ‘ABD bankacılık sistemi sağlam ve dayanıklı’ demesinden sadece birkaç saat sonra, büyük bölgesel borç veren PacWest satış sonrası pazar yüzde 50’nin üzerinde çöktüğü için uçurumdan düştü.”

“Varlıklara göre, geçen hafta sonu First Republic çöküşüyle ​​birleşen 2023 banka çöküşü, 2008 çöküşünü resmen geride bıraktı ve görünüşe göre “çok sağlam ve esnek” bankacılık sistemimizden çok daha fazlası gelecek.”

“Ham rakamlarla, 2008’de çöken 25 ABD bankasını, önümüzdeki dört yıl boyunca toplam 440 bankayla bir davul sesi izledi. Bu, kriz öncesi yılda ikiye kıyasla 110 (banka). Yani ne olacağını görmeye başlamadık bile.”

Faiz oranlarındaki artışların ekonomiyi gerçekten etkilemesi genellikle 12-18 ay sürer ve hala altı ayımız var. Yani 2008 krizine karşı sıraya girmek, gerçek fırtınanın bir yıl daha çakmayacağı anlamına geliyor. Bunlar yaklaşan bir kasırganın ilk rüzgarları.”

Washington DC merkezli muhafazakar bir düşünce kuruluşu olan The Heritage’ın üyesi olan ve kamu politikası araştırmalarıyla tanınan St Orge, Tayvan’daki Feng Chia Üniversitesi’nde uzun süre ekonomi dersleri verdi.

Ünlü Amerikan gazetesi USA Today de 186 bölge bankasının sallantıda olduğunu yazdı. Gazete bir raporda, “Sigortasız hesapları olan müşterilerin yarısı paralarını çekerse, 186 banka iflas edebilir” uyarısında bulundu ve ekledi: “Bölgesel bankalar iflas ediyor çünkü Federal Rezerv’in enflasyonu düşürmek için yaptığı agresif faiz artışları, aşağıdakiler gibi banka varlıklarının değerini düşürdü: devlet tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler. aşınmış.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu