UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde Yer Alan Taşçılık Geleneği Ahlat’ta Yaşatılıyor
Bitlis’in Ahlat ilçesinde açılan kurslarla UNESCO’nun Acil Korunması Gereken Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan “Ahlat Taşçılık Geleneği”nin yaşatılması için çalışmalar yapılıyor.
Ahlat Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü tarafından açılan “Geleneksel Taş İşçiliği” kursuyla ilçenin değerli el sanatlarından biri gelecek nesillere aktarılıyor.
Merkez bünyesinde açılan kursa katılarak, usta eğitmen gözetiminde Ahlat taşına çizim, rölyef ve oyma işlemlerini gerçekleştiren 3 kursiyer, öğrendikleri sanatı meslek edinerek sürdürmeyi hedefliyor.
Ahlat Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yasin Yavuz, gazetecilere, açtıkları kurslarla değerli bir el sanatı olan ve UNESCO’nun Acil Korunması Gereken Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Ahlat taş işçiliğini gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini söyledi.
Ahlat taşının Nemrut Dağı eteklerinden çıkan volkanik bir taş olduğunu belirten Yavuz, şöyle konuştu:
“Ahlat taş işçiliğine ilişkin klasik bilgi, beceri ve uygulamalar usta-çırak bağlantısıyla kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır. Son dönemde makine kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte Ahlat taş ustalarımızın oyma, kabartma ve oymalarla yaptıkları motiflerde azalmalar yaşanmıştır. Bunu önlemek için yaptığımız girişimler sonucunda Klasik Taş Personel Hayat Boyu Dersi Öğrenim Genel Müdürlüğü tarafından müfredata dahil edilmiştir. Taş personel kursumuz bu yıldan itibaren müdürlüğümüz tarafından başlatılmıştır. Gelecekte daha fazla kursiyerle bu sanatı geliştirmeyi hedefliyoruz.”
Geleneksel Ahlat taşı işçiliğiyle çeşitli yapıların inşa edildiğini belirten Yavuz, ilçede Ahlat taşından yapılmış türbeler, mezar taşları, evler, camiler, köprüler ve çok sayıda yapının bulunduğunu belirtti.
Usta eğitmen Ercan Yavuz, kursiyerlere çizim, rölyef ve oyma teknikleri konusunda eğitimler verdiklerini belirterek, “İnşallah bu sanat nesilden nesile devam edecek. Gençlerimizin gelip bu sanatı öğrenmeye devam etmelerini istiyoruz.” söz konusu.
Taş oymacılığına ilgi duyduğunu belirten kursiyer Ümit Yavuz, bu kursla taş işçiliğini öğrenmeye devam edeceğini belirtti.