Sağlık

Üniversite sınavının son haftasına girildi!

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın son haftasına girildi. Tercih ve Meslek Danışmanı Uzman Manevi Danışman Ece Tözeniş, öğrencilerin geçen haftayı nasıl değerlendirmeleri ve nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Sağlığın her şeyden değerli olduğunu hatırlatan Tözeniş, son bir hafta içinde yeni konulara çalışılmaması, bunun yerine konulardaki eksikliklerin tamamlanması, zaman yönetimi ve test stratejisi belirlemenin ağırlıklandırılması gerektiğini söylüyor. Başkalarının dayattığı başarı tanımlarının ‘başarı’ olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Tözeniş, “Yorulduğunda dinlenmeyi bil, yarışı bırakmamayı bil” diye de hatırlatıyor…

Üsküdar Üniversitesi Tercih ve Meslek Danışmanı Uzman Manevi Danışman Ece Tözeniş, 17-18 Haziran tarihlerinde üç oturumda yapılacak olan ve 3 milyonu aşkın adayın sınava gireceği 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavına sayılı günler kala sınava girecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu. sınava gir.

Her şeyden önce, sağlığınıza dikkat edin!

17 Haziran Cumartesi günü Temel Yeterlilik Sınavı (TYT), 18 Haziran Pazar günü sabah oturumunda Alan Yeterlilik Sınavı (AYT), öğleden sonra oturumunda ise Yabancı Dil Sınavı (YDT) olduğunu hatırlatan Uzman Manevi Danışman, Ece Tözeniş, YKS sonuçlarının 20 Temmuz 2023’te açıklanacağını söyledi.

Tüm adayların bu zamana kadar hayalini kurdukları üniversitelere ve mesleklere ulaşmak için çok çalıştıklarını söyleyen Tözeniş, öğrencilerin son haftayı nasıl değerlendirmeleri gerektiğine ilişkin önerilerini ise şöyle sıraladı:

Rutininizi bozmayın, beden ve ruh sağlığınıza iyi bakın!

“Öncelikle sağlığınıza dikkat edin. Uyku sisteminizi oluşturun. Her gece aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya özen gösterin. Ne kadar sağlıklı uyursanız, gün boyunca o kadar zinde olursunuz. Diyetinize dikkat edin. Bu dönemde yüksek yağlı yiyeceklerden ve abur cuburlardan uzak durun. Gün içerisinde beden eğitimi yapmanız hem bedenen hem de ruhen size yeterli olacaktır. Açık hava yürüyüşleri ve hafif egzersizlerle vücudunuzu zorlamadan kendinizi daha zinde ve motive hissedebilirsiniz.”

Kendi başarınızı oluşturun

Öğrencileri başarı kavramı konusunda uyaran Tözeniş, “Başkalarının size dayattığı başarı tanımlarını başarı kriteriniz olarak görmeyin. ‘Başarı, sınavda yüksek puan almak, istenilen üniversiteye veya bölüme girmek mi?’ soruyu kendinize sorun. Yeteneklerinizle yaptığınız her şey başarıdır. Kendinize ‘Ne yapmaktan hoşlanırım, hangi konularda iyiyim?’ diye sorun. Sık sık soru sorun. Böylece kendi başarınızı yaratırsınız.” teklifler yaptı.

Olumsuz niyetlerinizi olumlu olanlarla değiştirin

Tözeniş, sınava giren öğrencilere, “Bu dönemde motivasyonunuzu kaybettiğiniz ve kaygınızın arttığı zamanlar olacaktır. Kazanamazsam ya da istediğim puanı alamazsam gibi olumsuz düşüncelerinizi olumlu olanlarla değiştirmeye çalışın. Önceki başarılarınızı düşünün. Bugüne kadar ne kadar emek verdiniz, emeklerinizin karşılığında neler başardınız? Ne kadar değerli olduğunuzu hatırlayın ve arada bir kendinize bunu hatırlatın.” söz konusu.

Yeni bir konuyu öğrenmek, önceki öğrenmeye engel olabilir!

Sınava kısa bir süre kala yeni bahisleri öğrenmeye çalışmanın önceki öğrenmelere de engel olabileceğine dikkat çeken Uzman Manevi Danışman Ece Tözeniş, “Konuyu tekrar etmeye dikkat edin. Tamamlamanız gereken konular varsa en iyi yapabileceğiniz konuları seçin ve çalışmalarınızı bu konular üzerine planlayın.” söz konusu.

Yorulduğunuzda dinlenmeyi bilin, yarışı bırakmayın!

Deneme testinin her gün çözülmesini şiddetle tavsiye eden Tözeniş, sözlerini şöyle tamamladı:

– YKS formatında çözeceğiniz bu deneme sınavlarında zamanınızı yeterli kullanın.

– Deneme testinden sonra hatalarınızı ve hatalarınızı kontrol edin. Yanlış soruları çözmeye dikkat edin. Eğer hatanız dikkatsizlikten kaynaklanıyorsa o konu ile ilgili soruları inceleyiniz.

– Hatanız bilgi eksikliğinden kaynaklanıyorsa, o konudaki bilgi eksikliğinizi hızlıca tamamlayın.

– Sınav stratejinizi belirleyin. Hangi testten başlamalı, hangi testten devam etmeli, şimdi bu sıralamayı yapın.

– Deneme sınavlarında bu stratejiyi oluşturduktan sonra YKS’de herhangi bir değişiklik yapmadan aynı sınav sırasını takip edin. Bu hem zamanınızı verimli kullanmanızı sağlayacak hem de deneme sınavlarına alışkın olduğunuz için korku yaşamamanıza neden olacaktır.

– Yorulduğunuzda dinlenmeyi bilin, yarışı bırakmayın. Unutma, hayat bir seçimdir!”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habergeyve.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu